Bye bye Windows

https://www.essebes.nl/bye-bye-windows/

Vandaag heb ik Windows de rug toegekeerd. Het is de tweede keer dat een Windows-systeem mij in de kou laat staan, terwijl ik hem met alle goede zorg omring. Mijn Windows7-systeem wordt een server. Zo kan hij tot het einde van zijn levensduur nog van nut zijn.

Even terug in de tijd. Ik ging mijn eerste eigen computer kopen. Mijn hart ging uit naar een Mac, maar ik twijfelde nog te erg. Het werd een krachtige zelfbouw-windowsmachine. Diederik waarschuwde dat hij thuis geen systeembeheerder ging spelen. Het systeem crashte volledig na een jaar of 3. Resultaat: documenten en foto’s van drie jaar foetsie. Ik had het helemaal gehad. Geen backup, dus dag met je handje. We gooiden een nieuwe harddisk in het systeem, bouwden alles opnieuw op, we regelden de backup in en ik was weer happy. Ik werd alleen moe van alle OK’s en onlogische indeling, en de Windows-updates, die ik echter keurig draaide.

Oktober 2015. Ik kan opeens niet meer inloggen op mijn eigen profiel. Dat blijkt corrupt. Ik ben mijn foto’s vanaf 2013 kwijt, mis bestanden en kan ze nergens terugvinden. Ik maak een nieuw profiel aan, kopieer de bestanden daarnaartoe en ga weer aan het werk. Ondertussen werk ik regelmatig op de oude MacBook Pro van Diederik. Dan kan ik lekker beneden werken, en als iPhone- en iPad-gebruiker werkt dat voor mij veel logischer dan Windows. Ook de synchronisatie met mijn andere devices werkt beter.

De Windowsmachine staat ondertussen werkeloos boven. Diederik heeft het druk op zijn werk en heeft geen tijd om het systeem na te kijken. Tot vandaag. Mijn ervaren (privé-)systeembeheerder/ICT-docent vermoedt dat  de Prullenbak ergens de weg is kwijtgeraakt, maar heeft geen idee hoe het is ontstaan. Hij ontpopt zich tot een derdelijnshelpdeskmedewerker en haalt de bestanden met veel moeite terug. Een ervaren IT’ er als Diederik moet zelfs echt moeite doen om het probleem op te lossen. Laat staan een leek als ik, die een klein beetje kaas van IT heeft gegeten.

De Windows-PC staat nu de laatste bestanden te kopiëren, en dan mag hij naar boven om zijn leven verder als server te slijten. Mij ziet hij niet meer.