Baddertelefoon

https://www.essebes.nl/baddertelefoon/

Mijn mobiele telefoon heeft vandaag in Diergaarde Blijdorp een ongewild bad gehad. Hij is gevonden, maar vraag niet hoe: het water kwam er volgens de verhalen met bakken tegelijk uitzetten, hij was gloeiend heet en de dame bij de klantenservice kreeg een elektrische shock. Hij ligt nu minimaal voor een week in een bak met rijst, met de ijdele hoop dat hij weer gaat werken.

Alles duidt op kortsluiting: water, telefoonkoorts en een telefoon die uitstaat terwijl hij nog genoeg accu had, belooft heel weinig goeds. Mijn vriend geeft het 10% kans dat ik hem ooit nog werkend in handen heb. Elektronica-onderdelen en water zijn nu eenmaal geen vrienden. En dat is gewoon einde verhaal. Of het nou de batterij of het voedingscircuit is: hij doet het niet.  Dus waterschade en (als gevolg daarvan) minimaal een doorgebrande accu. Erg zonde voor een onverzekerde telefoon van krap een halfjaar oud.

Niet het einde?

Als ik op internet rondkijk zou hij nog te redden zijn. Waterschade hoeft niet het einde te zijn.  Daar schijnen speciale reinigingstechnieken voor te zijn, waaronder het zelfhulppakket Reviveaphone.  Daarmee haal je vochtschade weg en gaat corrosie tegen. Maar niet reeds ontstane kortsluiting. Fijn dat de waterschade weg is, maar die batterij doet het nog steeds niet. Wil ik het ding werkend krijgen, dan moet ik de batterij laten vervangen. Dat kost ook geld. Tussen de € 50 en € 80 om precies te zijn. Nog zonder de onderzoekskosten,

Naar een reparatieshop brengen?

Er zijn ook reparatieshops die het ding live voor je nakijken (waaronder ook deze en deze), waar nodig repareren. Er bestaan speciale waterschade-behandelingen die de mineralen verwijderen (ook om kortsluiting te voorkomen), en die ook meteen kijken welke onderdelen vervangen moeten worden.  Eentje biedt je zonodig een vergelijkbaar exemplaar tegen gereduceerd tarief aan als je iPhone het echt heeft opgegeven. Mooi winstmodel lijkt me dat: nou mevrouw, uw telefoon doet het niet meer, maar we kunnen u wel een nieuwe aanbieden. Het devies van deze winkels: ga niet zelf aan de slag, maar breng hem direct naar ons, anders kan kortsluiting ontstaan. Jammer joh, die fase ben ik al voorbij.

Kortom: hij blijft nog een paar dagen in de bak met rijst. Doet hij het dan niet, dan moet hij sowieso nagekeken worden. Dat is altijd goedkoper dan een nieuwe iPhone. Ik ga morgen eens bellen (met de vaste telefoon) om wat inlichtingen in te winnen bij de betrokken reparateurs.  Wordt vervolgd

Blijdorp was trouwens fantastisch, met een goede vriendin en haar jonge kinderen. Een telefoon is uiteindelijk ook maar een ding.